Scheiden met kinderen
Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Er moet veel geregeld worden. Helemaal als jullie kinderen hebben. Je hebt uiteraard te maken met het emotionele aspect, de kinderen hebben er niet om gevraagd. Hoe kun je het toch zo regelen samen dat de kinderen er zo min mogelijk last van hebben en later hopelijk zeggen dat het natuurlijk verdrietig was maar dat jullie het goed hebben gedaan?
Dat valt of staat met hoe jullie dit NU aanpakken en hoe jullie ermee omgaan. Makkelijker gezegd dan gedaan wellicht maar uit ervaring weet ik, dat dit mogelijk is, mits jullie dit beiden echt willen.
Met goede begeleiding van een mediator die hier ook oog voor heeft, is het echt mogelijk om op een goede manier samen verder te gaan als ouders. Heel belangrijk want jullie zullen toch aan elkaar verbonden blijven.
Gesprek met de kinderen
Reactie kinderen
Communicatie na scheiding
Nuttige boeken voor kinderen
Ouderschapsplan
Vanaf 1 maart 2009 is het voor ouders die uit elkaar gaan en minderjarige kinderen hebben verplicht om samen afspraken te maken over hen en deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan.
Inhoud ouderschapsplan
In het ouderschapsplan staan afspraken over jullie kinderen. Jullie mogen zelf bepalen wat hierin komt te staan en hoe uitgebreid jullie zaken vast willen leggen. Wat in ieder geval in het plan moet staan is:
- De verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (kiezen jullie voor co-ouderschap of een omgangsregeling?);
- De wijze waarop jullie elkaar informeren en raadplegen over belangrijke onderwerpen met betrekking tot jullie kind(eren);
- De kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kinderen (kinderalimentatie).
Bekijk de checklist van het ouderschapsplan en het voorbeeld van het ouderschapsplan om een idee te krijgen van de inhoud.
Wij werken met een vragenlijst die jullie beiden afzonderlijk van elkaar invullen ter voorbereiding op het 1e mediationgesprek. Zo komen alle onderwerpen aan bod en kan de mediator een ouderschapsplan opstellen die bij jullie past. De ervaring leert dat een ouderschapsplan waar jullie beiden achterstaan ook echt werkt en ten goede komt aan jullie onderlinge communicatie.
Ouderschapsplan voorbeeld
Checklist ouderschapsplan
Ouderschapsplan opstellen
Co-ouderschap
Omgangsregeling
Kinderalimentatie
Jullie zijn als ouder wettelijk verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van jullie kind(eren). Als je uit elkaar gaat moeten jullie hiervoor een financiële regeling afspreken. Dit heet kinderalimentatie.
Ik werk samen met een neutrale financieel adviseur die de alimentatieberekeningen maakt. Dit is echt maatwerk en geeft jullie ook inzicht in jullie toekomstige financiële situatie.
Uitgangspunten berekening kinderalimentatie conform de tremanormen (wettelijkse normen):
Eerst wordt de Behoefte bepaald.
Om de kinderkosten (behoefte van de kinderen) vast te stellen worden de tabellen gebruikt die zijn opgesteld door de ‘Nibud Werkgroep Alimentatienormen’. Op basis van het gezamenlijke netto besteedbare inkomen wordt in de tabel bepaald wat de kosten van de kinderen zijn.
Uit de totale kosten van de kinderen per maand dienen alle kosten betaald te worden zoals onder andere de woonlasten, voeding, persoonlijke verzorging, kleding, telefoon, zakgeld, schoolkosten, contributies etc. Als de kinderopvangkosten erg hoog zijn moet besproken worden of het bepaalde bedrag voldoende is of dat de kinderkosten omhoog moeten.
Vervolgens wordt de draagkracht bepaald.
Volgens de wet en de alimentatienormen worden de kosten van de kinderen naar rato van de draagkracht (hoeveel kun je betalen?) berekend. Je hoeft nooit meer te bepalen dan dat je draagkracht hebt.
Dan wordt de behoefte met de draagkracht vergeleken.
De behoefte wordt verdeeld naar rato van de draagkracht van beide ouders.
Zorgkorting
De ouders krijgen een zorgkorting van een bepaald % van de kosten van de kinderen op de dagen dat zij bij hen verblijven.
Kinderalimentatie