Kun je gratis rechtshulp krijgen bij een scheiding?

Een scheiding is vaak een emotioneel en ingrijpend proces. Naast de persoonlijke gevolgen, zijn er ook juridische en financiële aspecten waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor gratis rechtshulp, vooral via mediators. In deze blog bespreken we wat mediation inhoudt, de voordelen ervan en hoe je in aanmerking kunt komen voor gratis rechtshulp.

Wat is Mediation?

Mediation is een proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt bij het oplossen van conflicten. Bij een scheiding kan een mediator jullie begeleiden in het gesprek over belangrijke zaken zoals de verdeling van bezittingen, alimentatie, en de zorg voor kinderen. Het doel is om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen, zonder dat je naar de rechter hoeft.

Voordelen van Mediation

  1. Kostenbesparend: Mediation is vaak goedkoper dan een rechtszaak. Door zelf afspraken te maken met de hulp van een mediator, voorkom je hoge juridische kosten.
  2. Snellere oplossing: Het kan maanden duren voordat een rechtszaak is afgerond. Mediation is doorgaans veel sneller, wat stress en onzekerheid vermindert.
  3. Meer controle: Bij mediation hebben beide partijen meer invloed op de uitkomst. Jullie kunnen samen beslissingen nemen die het beste passen bij jullie situatie.
  4. Verbeterde communicatie: Mediation kan helpen om de communicatie tussen beide partijen te verbeteren, wat vooral belangrijk is als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn.
  5. Emotionele ondersteuning: Een mediator kan ook helpen bij het emotionele aspect van de scheiding, waardoor het proces minder zwaar wordt.

Gratis Rechtshulp: Wie komt ervoor in aanmerking?

In Nederland is het mogelijk om bijna gratis rechtshulp te krijgen:

  • Gesubsidieerde rechtsbijstand: Als je inkomen onder een bepaalde grens ligt, kun je in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat je slechts een kleine bijdrage betaalt voor de mediator.

Indien jullie in aanmerking komen voor gesubsidieerde mediation (toevoeging) kunnen wij voor al € 104,50 per persoon jullie scheiding regelen. En voor al € 61,- per persoon lossen jullie samen jullie conflict op over bijvoorbeeld de omgangsregeling en/of alimentatie.

Een complete echtscheiding inclusief alimentatieberekening voor € 104,50 per persoon? Dat kan inderdaad en daar komt ook echt geen cent meer bij. De wet regelt namelijk dat mensen die zelf geen mediator of advocaat kunnen betalen (bijvoorbeeld vanwege een laag inkomen en weinig spaargeld) bijna alle kosten vergoed kunnen krijgen. Deze gesubsidieerde rechtsbijstand heet een “toevoeging”.

Wil je weten wat de kosten voor jou/jullie zouden zijn? Dat kan nu heel eenvoudig via: https://www.mediationbureaumn.nl/kosten-scheiding/

Heb je vragen of wil je meer weten over mediation en gratis rechtshulp, neem dan contact met ons op.