Je wilt scheiden, wat nu?

Je wilt scheiden, wat nu?

Als je wilt gaan scheiden, vertel dit dan allereerst aan je toekomstige ex-partner. Hij/zij heeft vervolgens de ruimte nodig om deze beslissing te verwerken, bijvoorbeeld voor een paar weken. Zorg wel dat de communicatie tussen jullie goed en open blijft, aangezien jullie nog een heel traject samen gaan doorlopen om de scheiding rond te krijgen. Dit traject is belangrijk omdat jullie hierin samen beslissingen nemen over je eigen toekomst en ook over de toekomst van jullie eventuele kinderen.

Wanneer je ex-partner en jij in het scheidingsproces zitten, is het belangrijk om dit gezamenlijk, op een passend moment, aan jullie kinderen te vertellen. Op deze manier verklein je de kans op een loyaliteitsconflict. Het zou erg onwenselijk zijn als jullie kinderen (toevallig) van een derde te horen krijgen dat hun eigen ouders gaan scheiden, dus daarom is het belangrijk om dit zelf aan hen vertellen. Dit is lastig, maar probeer zoveel mogelijk uit te leggen en vraag wat zij ervan vinden en erover denken. Zorg dat daarna de school van jullie kinderen of bijvoorbeeld de opvang zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gesteld.

Om een scheiding aan te gaan zullen jullie hulp van een advocaat of een mediator nodig hebben. Op onze website (https://www.mediationbureaumn.nl) kun je meer lezen over de voordelen van een mediator ten opzichte van een advocaat. Als er ‘draagvlak’ is bij ieder van jullie om er gezamenlijk goed uit te komen, dan lijkt mediation een goede optie. Anders is het wellicht verstandiger om ieder een advocaat te nemen.

Indien het voor jullie niet meer mogelijk is om samen in een huis te wonen, is het goed om te proberen hier een passende (tijdelijke) oplossing voor te vinden. Het kan zijn dat de kans op escalatie van eventuele conflicten anders alleen maar groter wordt, met alle mogelijke gevolgen van dien voor jullie en de kinderen.

Als het niet mogelijk is voor jullie om onderling te overleggen en afspraken te maken, dan kan een advocaat bij de rechter ‘voorlopige voorzieningen’ aanvragen. Dit betekent dat de rechter kan bepalen wie in de woning mag blijven wonen, met uitsluiting van de ander. Jullie bespreken dan allebei individueel met een eigen advocaat je belangen, die jouw advocaat dan weer bij de rechter moet behartigen. Deze procedure is kostbaarder en duurt langer dan een procedure die je gezamenlijk kan doorlopen bij een mediator. Daarnaast sta je dan tegenover elkaar en kan het zijn dat jullie onderlinge relatie vooral verhard. Dit in tegenstelling tot mediation waar je samen in gesprek blijft en op zoek gaat naar afspraken die bij jullie passen en zo ook meer draagvlak hebben. Als je kinderen hebt is het ook erg belangrijk om een goede basis te leggen om samen verder te kunnen als ouders.